Scheiden

Uw woning is belangrijk

Scheiden


Een scheiding is vaak voor allebei de partners emotioneel aangrijpend en financieel gezien betekent het vaak onzekerheid. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de eigen woning; wat gaat daarmee gebeuren? De meeste mensen in Nederland trouwen in gemeenschap van goederen.
In dit geval zijn beide partners eigenaar van de woning en moet de over- of onderwaarde hiervan dus eerlijk verdeeld worden. Afhankelijk van de uitkomst, kan bekeken worden wat de mogelijkheden daarna zijn, afhankelijk van het inkomen.

Uitkopen
Het is natuurlijk mogelijk dat één van de eigenaren in de woning wil blijven wonen. Als dit het geval is, dan kan de andere partner uitgekocht worden.
Als u uw ex-partner uitkoopt dan moet deze (de uitgekochte ex-partner) er voor zorgen dat zijn of haar aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld vervalt (ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid jegens de bank). Hiervoor is overigens geen volledig nieuwe hypotheekakte nodig.
Degene die in het huis blijft wonen, moet niet alleen de hypotheek kunnen dragen, maar ook de aflossing van de uitkoop. Hier heeft de partner die het huis verlaat namelijk recht op bij overwaarde. De kans is dus aanwezig dat u door de echtscheiding de hypotheek op uw woning moet verhogen om zo alles te kunnen bekostigen. Als u een uitkoopbedrag meekrijgt, kunt u dat benutten voor de aankoop van een eigen woning.

Huwelijkse voorwaarden
Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan hangt het mogelijk van de voorwaarden af wie de hypotheekschuld op zich neemt.
In de meeste gevallen zullen in de voorwaarden afspraken zijn gemaakt over het huis. Overigens geldt in alle gevallen dat de Belastingdienst er van uit gaat dat u de vrijgekomen overwaarde weer in uw (nieuwe) huis investeert. U krijgt namelijk te maken met de zogeheten bijleenregeling.
Daarnaast is het zo dat tegenwoordig een hypotheek vaak wordt afgesloten op basis van twee inkomens. In de meeste gevallen kan één partner de maandelijkse aflossing echter niet bekostigen en zal het huis dus te koop gezet moeten worden. Mendes Makelaardij begeleidt dan beiden partijen met deze emotionele verkoop en heeft hier al jaren ervaring mee.

Heeft u behoefte aan advies, beantwoord dan alvast onderstaande vragen en verzamel de gegevens:
• Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
• Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
• Wat is de meest recente WOZ-waarde van uw woning?
• Heeft de woning overwaarde?
• Heeft één van beiden nog de wens om in de woning te blijven wonen?
• Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?
• Hoe regelt u de zaken rondom de eigen woning en scheiding in uw belastingaangifte?
Mendes Makelaardij werkt al jaren samen met Advocatenkantoor Koopman en de Scheidingsplanner in Alkmaar en omstreken. Door de krachten te bundelen kunnen wij u op de best mogelijk manier begeleiden. Neem voor advies vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons op: 06-46343000